Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Δισκέτα

Η δισκέτα είναι ένα φορητό αποθηκευτικό μέσο.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν κυκλικό δίσκο από μαγνητικό υλικό που βρίσκεται μέσα σε μια τετράγωνη πλαστική θήκη, η οποία λειτουργεί ως προστατευτικό κάλυμμα.


Παρόλο που δεν μπορεί να αποθηκεύσει πολλές πληροφορίες, η δισκέτα είναι πολύ χρήσιμη κυρίως για αντιγραφές πληροφοριών. Επιπλέον, είναι πολύ φτηνή και όλοι οι υπολογιστές μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν κάτι σε αυτή. Επίσης, σε μια δισκέτα μπορούμε να γράψουμε και να σβήσουμε δεδομένα πολλές φορές.


Yπάρχουν δυο είδη δισκετών (και κατά συνέπεια και οδηγών δισκετών), που διαφέρουν ως προς την διάμετρό τους: οι δισκέτες διαμέτρου 3,5 ιντσών και οι δισκέτες διαμέτρου 5 1/4 ιντσών. Σε κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες δισκετών υπάρχουν από δυο υποκατηγορίες, οι οποίες διαφέρουν ως προς την χωρητικότητά τους.


Έτσι έχουμε δισκέτες διαμέτρου 3,5" με χωρητικότητες 720 Kilobytes και 1,44 Megabytes και δισκέτες διαμέτρου 5 1/4 ιντσών με χωρητικότητες 360 Kilobytes και 1,2 Megabytes.

Οι δισκέτες υψηλής χωρητικότητας ονομάζονται δισκέτες High Density (υψηλής πυκνότητας) και φέρουν συνήθως την ένδειξη HD στην συσκευασία τους. Ένας μηχανισμός δισκέτας μπορεί να διαβάζει και να γράφει δεδομένα και στις δυο υποκατηγορίες δισκετών που αντιστοιχούν στην διάμετρό του.

Το γράμμα του λατινικού αλφάβητου που χρησιμοποιούμε για να συμβολίσουμε τη δισκέτα είναι το 'Α'.

Πηγή: Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα Μ.Μ.Ε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχετικές Αναρτήσεις