Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Tελειώνουν οι ιντερνετικές διευθύνσεις

Κάθε συσκευή που συνδέεται στο Ίντερνετ απαιτεί μια μοναδική αριθμητική διεύθυνση. Το IPv4, το σημερινό σύστημα απόδοσης αριθμών χρησιμοποιείται από το 1977 και είναι ικανό να δημιουργήσει 4 δισεκατομμύρια διαφορετικές διευθύνσεις. Όμως, οι ειδικοί λένε ότι η συντριπτική πλειονότητά τους έχει ήδη αποδοθεί, σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται πλέον πιθανό να δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά για τη διάθεση των λιγοστών ακόμα διαθέσιμων.

Από την άλλη, η επόμενη έκδοση του πρωτοκόλλου, το IPv6, μπορεί να παράξει απίστευτα μεγαλύτερο αριθμό διευθύνσεων (340 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων τρισεκατομμύρια ;-), τόσων που αν οι 4 δισ. διευθύνσεις του IPv4 χωρούσαν σε... ένα Blackberry, οι διευθύνσεις του IPv6 θα χρειάζονται ολόκληρη τη Γη.

Εντούτοις, το σημερινό σύστημα δεν είναι συμβατό με το νέο και ως εκ τούτου θα έπρεπε να μεσολαβήσει μια μεταβατική περίοδος συνύπαρξης του IPv4 και του IPv6.

Η ασυ
μβατότητα αυτή είναι που θα εμπόδιζε έναν υπολογιστή που έχει αριθμητική διεύθυνση IP σύμφωνα με το IPv6 να δει ένα σάιτ που εξυπηρετείται από έναν server που έχει αριθμητική διεύθυνση με το IPv4, αν προηγουμένως δεν μεσολαβούσε ένας «μεταφραστής» της διεύθυνσής του.


Επίση
ς, η μετάβαση έχει κόστος για τους παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών (τους ISP και όχι μόνο), καθώς θα πρέπει να επενδύσουν σε χρήμα και χρόνο καθώς και να διατηρήσουν σε λειτουργία και το παλιό σύστημα παράλληλα με το νέο.

Επίσης, σημαντικές επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν για την μετάβαση στο νέο σύστημα διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών.

Ωστόσο, το μόνο «κίνητρο» για να εγκριθούν αυτές οι επενδύσεις είναι η αναγκαιότητα της μετάβασης, γι'αυτό είναι παραδεκτό ότι η υιοθέτηση του IPv6 δεν προχωράει με τους απαιτούμενους ρυθμούς, χωρίς ωστόσο η ανεπάρκεια διευθύνσεων να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σύνδεσης ολοένα περισσότερων συσκευών στο Ίντερνετ.


Από την άλλη, κακώς το υπαρκτό αυτό πρόβλημα συγκρίνεται με τον λεγόμενο «ιό του 2000» -η ημέρα που θα στερέψουν οι ιντερνετικές διευθύνσεις δεν είναι σαφώς ορισμένη αν και πολύς λόγος γίνεται για το 2011, ενώ διάφορες μέθοδοι έχουν ήδη επινοηθεί για να το επιλύσουν προσωρινά -να επαναχρησιμοποιηθούν διευθύνσεις του IPv4 που έχουν δεσμευτεί αλλά δεν χρησιμοποιούνται είτε να μοιράζονται την ίδια IP διαφορετικές συσκευές.

Επιπλέον, η αλλαγή του συστήματος αριθμοδότησης δεν είναι η πρώτη την οποία υφίσταται το Ίντερνετ: από το dial-up περάσαμε στο DSL, από τα αρχεία σε host στο μητρώο διευθύνσεων. Αν και πιο περίπλοκο θέμα, η μετάβαση στο IPv6 θα γίνει.

Πηγή: in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχετικές Αναρτήσεις