Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Λειτουργικό Σύστημα

Λειτουργικό σύστημα (αγγλ. Operating System ή OS) είναι το λογισμικό του υπολογιστή που είναι υπεύθυνο για την διαχείριση και τον συντονισμό των εργασιών και την κατανομή των διαθέσιμων πόρων.

Το λειτουργικό σύστημα παρέχει ένα θεμέλιο, ένα μεσολαβητικό επίπεδο λογικής διασύνδεσης μεταξύ λογισμικού και υλικού, διαμέσου του οποίου οι εφαρμογές αντιλαμβάνονται εμμέσως τον υπολογιστή.

Μια από τις κεντρικές αρμοδιότητες του λειτουργικού συστήματος είναι η διαχείριση του υλικού, απαλλάσσοντας έτσι τις εφαρμογές από τον άμεσο και επίπονο χειρισμό του τελευταίου και καθιστώντας ευκολότερο τον προγραμματισμό τους.

Τα πρώτα λειτουργικά συστήματα εμφανίστηκαν κατά τη δεκαετία του '50 και είχαν ελάχιστες δυνατότητες.

Από τότε η εξέλιξη στον τομέα της πληροφορικής είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη λειτουργικών συστημάτων που ήταν πολύ φιλικά ως προς τον χρήστη και με μεγάλες δυνατότητες.

Το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα σήμερα για προσωπικούς υπολογιστές είναι το Microsoft Windows το οποίο χρησιμοποιεί ένα περιβάλλον επικοινωνίας που βασίζεται σε γραφικά στοιχεία.

Πηγή: wikipedia

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ιστορία και Εξέλιξη των Υπολογιστών

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Και νέα πτώση για τον Internet Explorer

Καμία έκπληξη δεν επιφύλασσαν τα νούμερα που δημοσιοποίησε η Net Applications, σχετικά με τα μερίδια αγοράς των web browser.

Οι τάσεις παρέμειναν αμετάβλητες, με τον Internet Explorer να υποχωρεί για άλλον ένα μήνα και τους Chrome, Safari να καρπώνονται κέρδη.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς του IE ήταν 58,3% το Νοέμβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση όλων των εποχών, κάτι που θα πρέπει ασφαλώς να προβληματίσει τη Microsoft.


Η δεύτερη θέση εξακολουθεί να ανήκει στο Firefox, ο οποίος όμως έπεσε στο 22,8%. Στην τρίτη θέση βρίσκουμε τον Chrome με 9,3%, ενώ ακολουθεί ο Safari με 5,6%. Αμφότεροι οι browsers συνεχίζουν να καρπώνονται τις απώλειες των IE και Firefox. Τέλος, η πέμπτη θέση ανήκει στον Opera, ο οποίος περιορίζεται στο 2,2%.


Πηγή: PC Magazine

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Zuse Z3 - Ο 1ος προγραμματιζόμενος υπολογιστής

Εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λίγο πριν από την έναρξη της επιχείρησης “Μπαρμπαρόσα”, δηλαδή της εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στη Σοβιετική Ένωση, ο Γερμανός μηχανικός Konrad Zuse ολοκλήρωσε την κατασκευή του υπολογιστή Z3, η οποία είχε ξεκινήσει το 1939 με τη βοήθεια φίλων και με μικρή υποστήριξη από την κυβέρνηση.


Είχαν προηγηθεί οι υπολογιστές Z1 και Ζ2, οι οποίοι βοήθησαν τον Zuse να τελειοποιήσει τη χρήση ηλεκτρονόμων (ρελέ) για την κατασκευή της αριθμητικής μονάδας κινητής υποδιαστολής, της μνήμης (64 λέξεις των 22-bit η καθεμία) και των μονάδων ελέγχου.

Πεπεισμένος για την αξιοπιστία τους, κατασκεύασε τον Z3 εξ ολοκλήρου από ρελέ (600 για την αριθμητική μονάδα και 1.800 για τη μνήμη και τις μονάδες ελέγχου).

Στόχος του ήταν να αποδείξει ότι ήταν δυνατή η κατασκευή ενός αξιόπιστου υπολογιστή, ο οποίος θα μπορούσε να προγραμματιστεί ελεύθερα και να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση περίπλοκων αριθμητικών υπολογισμών.

Ο πρώτος υπολογιστής Z3 μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα και φωτογραφίες καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Βερολίνου από τους Συμμάχους στα τέλη του 1943.


Ωστόσο, ο Zuse ανακατασκεύασε τον Z3 στην εταιρεία του, Zuse KG, μεταξύ των ετών 1960 και 1961, με στόχο να παρουσιάσει τις δυνατότητές του στο διεθνές κοινό και να δικαιολογήσει τις κατοχυρωμένες πατέντες του.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο Z3 ήταν ο πρώτος αξιόπιστος, ελεύθερα προγραμματιζόμενος υπολογιστής στον κόσμο και ότι περιλάμβανε τα περισσότερα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου υπολογιστή, με μοναδική εξαίρεση τη δυνατότητα αποθήκευσης του προγράμματος στη μνήμη μαζί με τα δεδομένα.

Ο Z3 διέθετε περιορισμένης χωρητικότητας μνήμη, την οποία χρησιμοποιούσε αποκλειστικά για την αποθήκευση αξιών ή αριθμών. Αποτελούνταν από διαφορετικές μονάδες, όπως αναγνώστη διάτρητου φιλμ (για την εισαγωγή προγραμμάτων), μονάδα ελέγχου, αριθμητική μονάδα κινητής υποδιαστολής και συσκευές εισόδου/εξόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον πολλαπλασιασμό δύο αριθμών κινητής υποδιαστολής ο Z3 χρειαζόταν περίπου τρία δευτερόλεπτα.

Πηγή: PCWORLD






Σχετικές Αναρτήσεις