Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Γλωσσομάθεια για την Ανάπτυξη Εφαρμογών

Η ΓλωσσοΜάθεια είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού.

Η γλώσσα που υλοποιεί είναι αυτή που διδάσκεται στα πλαίσια του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος "Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον" (ΑΕΠΠ), της τεχνολογικής κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου.


Μπορείτε να την αποθηκεύσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο, και στη συνέχεια να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας.

Spinet - Λήψη Γλωσσομάθειας


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ψηφιακός Πολυμορφικός Δίσκος (DVD)

Η τεχνολογία των DVD (Digital Video Disk ή Digital Versatile Disk - DVD), είναι από τις πλέον πρόσφατες στο χώρο των νέων τεχνολογιών της πληροφόρησης.

Μέσω της τεχνολογίας αυτής γίνεται δυνατή η αποθήκευση μεγάλου όγκου πολλαπλής μορφής δεδομένων σε ενιαίο μέσο, τους δίσκους DVD.

Η δυνατότητα αυτή υπήρχε και στα απλά CD ROM τα οποία υστερούν σε χώρο αποθήκευσης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αρχεία ήχων και βίντεο τα οποία απαιτούν μεγάλο χώρο στη μονάδα αποθήκευσης.

Οι οδηγοί DVD (DVD players) και οι δίσκοι DVD δεν διαφέρουν εξωτερικά από τους οδηγούς CD ROM και τους δίσκους CD ROM.

Ένας δίσκος DVD όμως έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα από ένα απλό CD. Ένας δίσκος DVD έχει χωρητικότητα έως και 17 GB.

Με τους δίσκους DVD είναι, πλέον, δυνατό να αποθηκευτεί ψηφιακά σε ένα δίσκο μια ολόκληρη κινηματογραφική ταινία (συμπεριλαμβανομένου και του ήχου της σε ψηφιακή μορφή).

Πηγή: Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Τα πρώτα Windows (1985)

Τα πρώτα Windows 1.0 κυκλοφόρησαν στις 20 Νοεμβρίου 1985, και δεν ήταν ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα, αλλά μάλλον ένα "λειτουργικό περιβάλλον" που αποτελούσε μια επέκταση του MS-DOS και είχε τα ίδια μειονεκτήματα και προβλήματα με αυτό.


Ήταν η πρώτη προσπάθεια της Microsoft να εφαρμόσει μία multi-tasking γραφική διεπαφή χρήστη-λειτουργικού περιβάλλοντος που βασίζονται στην πλατφόρμα του υπολογιστή.

Η πρώτη έκδοση των Microsoft Windows περιλάμβανε ένα απλό πρόγραμμα ζωγραφικής που ονομαζόταν Windows Paint, το Windows Write, έναν απλό επεξεργαστή κειμένου, ένα "ημερολόγιο" για τα ραντεβού του χρήστη, ένα φάκελο αποθήκευσης καρτών προσωπικών στοιχείων και στοιχείων συνεργατών, ένα σημειωματάριο, ένα ρολόι, έναν πίνακα ελέγχου, ένα τερματικό υπολογιστή(terminal), ένα "Πρόχειρο", και έναν οδηγό RAM.

Περιελάμβανε επίσης το MS-DOS executive και ένα παιχνίδι που ονομάζονταν Reversi.

Η έκδοση 1.0 των Microsoft Windows θεωρήθηκε γεμάτη σφάλματα και αργή.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Μητρική πλακέτα

Μια μητρική κάρτα, επίσης γνωστή και σαν μητρική πλακέτα ή μητρική ή κάρτα συστήματος είναι το κεντρικό και βασικό τυπωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα ενός σημερινού υπολογιστή.

Ένας τυπικός υπολογιστής αποτελείται από τον επεξεργαστή, την κεντρική μνήμη και άλλα βασικά υποσυστήματα που βρίσκονται και αυτά στην μητρική.


Αν ο επεξεργαστής είναι το μυαλό του υπολογιστή, η μητρική πλακέτα είναι το κεντρικό "νευρικό" σύστημα που χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής για να ελέγχει τα άλλα μέρη του υπολογιστικού συστήματος.


Άλλα μέρη του υπολογιστή, όπως εξωτερικά μέσα αποθήκευσης, κάρτες επέκτασης γραφικών, ήχου κτλ και διάφορα περιφερειακά όπως εκτυπωτής, πληκτρολόγια κτλ, είναι όλα τμήματα που ενσωματώνονται στην μητρική μέσω καλωδίων και υποδοχών διάφορων τύπων.


Πηγή: Wikipedia

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας - ΚΜΕ (αγγλικά: Central Processing Unit - CPU) είναι το κεντρικό εξάρτημα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, και συχνά αναφέρεται απλά ως επεξεργαστής.

Είναι ένα μικρ
ό, τετράγωνο ηλεκτρονικό κύκλωμα, διαστάσεων περίπου 3 επί 3 εκατοστά, στο εσωτερικό του υπολογιστή.

Η ΚΜΕ ελέγχει τη λειτουργία του υπολογιστή και εκτελεί τις λειτουργίες επεξεργασίας δεδομένων. Αν η ΚΜΕ αποτελείται από ένα μόνο ολοκληρωμένο κύκλωμα τότε ονομάζεται μικροεπεξεργαστής (microprocessor) ή μικροελεγκτής (microcontroller).

Εάν ένας
υπολογιστής μπορούσε να παρομοιασθεί με έναν άνθρωπο, ο μικροεπεξεργαστής θα ήταν ο εγκέφαλός του.

Η ταχύτητα του μικροεπεξεργαστή που έχει ένας Η/Υ καθορίζει κατά ένα μεγάλο βαθμό την συνολική απόδοση του μηχανήματος.

Μέτρο της ταχύτητας είναι η συχνότητα λειτουργίας, η οποία μετρείται σε GigaHertz (GHz).

Οι επεξερ
γαστές δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς πλέον ενσωματώνονται και σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες.

Επεξεργαστές ενσωματώνονται σε κάθε είδους συσκευής στην οποία απαιτείται ύπαρξη υπολογιστικής ικανότητας.


Πηγή: Wikipedia

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Πρώτος browser ο Firefox στην Ελλάδα

Ο Mozilla Firefox παραμένει στην πρώτη θέση σε ποσοστό χρήσης μεταξύ των φυλλομετρητών (browsers) στην Ελλάδα για το διάστημα 1 Aυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το StatCounter.




Αναλυτικά τα ποσοστά για τους 5 κορυφαίους φυλλομετρητές είναι:

Mozilla Firefox: 45,23%
I
nternet Explorer: 37,98%
Google Chrome: 11,58%
Opera: 2,27%
Safari: 2,21%

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ντεμπούτο για τον Internet Explorer 9

Τηρώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα, η Microsoft ανακοίνωσε την πρώτη κυκλοφορία του Internet Explorer 9.

Η ένατη έκδοση του ιστορικού browser βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση beta, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τον εγκαταστήσουν χειροκίνητα και να έχουν κατά νου ότι μπορεί να υπάρξουν μικροπροβλήματα, καθώς δεν πρόκειται για την τελική έκδοση.


Σε τεχνικό επίπεδο, είναι σαφής η πρόθεση της Microsoft να κοιτάξει στο μέλλον, καθώς η υποστήριξη HTML5 είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους δομήθηκε ο νέος browser.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που προκαλεί αίσθηση, είναι η δυνατότητα που δίνεται στους χρήστες να "καρφιτσώσουν" τα favorites που επιθυμούν πάνω στη μπάρα των Windows 7.

Με αυτό τον τρόπο, η Microsoft θέλει να περάσει το μήνυμα ότι τα sites δεν είναι πια απλές απεικονίσεις στο παράθυρο ενός browser, αλλά ευρύτερες οντότητες που μπορούν να ενσωματώνονται στο λειτουργικό σύστημα.

Ο Internet Explorer 9 έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη Microsoft, καθώς το μερίδιό της στην αγορά των browsers βρίσκεται γύρω στο 60%.

Ο Internet Exlporer έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη των χρηστών που ασχολούνται με την τεχνολογία και η 9η έκδοση φιλοδοξεί να αναστρέψει αυτή την τάση.

Η έκδοση beta του IE9 βρίσκεται σε αυτή τη διεύθυνση.

Πηγή: Pathfinder

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Διανομές Linux

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Linux είναι οι άπειρες επιλογές που προσφέρει στους χρήστες του.

Το Linux τεχνικά αναφέρεται στον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, αλλά συνήθως όταν λέμε Linux ο κόσμος καταλαβαίνει πως εκτός από τον πυρήνα μιλάμε για τις εφαρμογές και τα προγράμματα που τον περιβάλλουν.

Το πακετάρισμα του πυρήνα, καθώς και των βοηθητικών εφαρμογών και των προγραμμάτων που τον περιβάλλουν συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε διανομή.

Υπάρχουν πάρα πολλές διανομές Linux. Πλέον υπάρχουν διανομές που απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό.

Για παράδειγμα, υπάρχουν άλλες διανομές που προορίζονται απλούς χρήστες, άλλες διανομές που προορίζονται για το στήσιμο εξυπηρετητών, άλλες διανομές που προορίζονται για επαγγελματίες μουσικούς κ.ο.κ.

Τέλος, υπάρχουν διανομές που συντηρούνται από την κοινότητα του Linux, αλλά και εμπορικές διανομές.

Δημοφιλέστερες Διανομές: Ubuntu, Fedora, SUSE, Mandriva, Debian.


Πηγή: linux.gr

Google Chrome OS: Έρχεται το Φθινόπωρο

Με την ελπίδα να "πλήξει" την κυριαρχία της Microsoft, η Google ανακοίνωσε ότι το επερχόμενο λειτουργικό της σύστημα θα είναι έτοιμο για διάθεση στα τέλη του Φθινοπώρου.

Το Chrome OS θα είναι αρχικά σχεδιασμένο για laptop PCs, δήλωσε ο επικεφαλής του Chrome project, Sundar Pichai.

"Θα είμαστε επιλεκτικοί για τον τρόπο με τον οποίο θα εισέλθουμε στην αγορά, αφού θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα παραδώσουμε μια μοναδική εμπειρία στους χρήστες. Μέλημά μας είναι τόσο το hardware όσο και το software".

Σκοπός της Google είναι να προκαλέσει την κυριαρχία των Windows της Microsoft, που μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνται περίπου από το 90% των υπολογιστών παγκοσμίως.

Το Chrome OS θα εστιάζει στον Web browser, με όλο το software, όπως high-end εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία εικόνων και βίντεο, να φιλοξενούνται σε εξωτερικούς servers, το γνωστό Cloud.

Πηγή: PCW.GR

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Καινούργια έκδοση του Chrome κάθε 1,5 μήνα

Ο program manager της Google Anthony Laforge ανακοίνωσε μέσω του Chromium Blog ότι η εταιρεία αποφάσισε να θέσει σε ισχύ ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τον Chrome, παρουσιάζοντας μια νέα έκδοση του γνωστού browser κάθε έξι εβδομάδες. Σε περίπτωση που ο σχεδιασμός υλοποιηθεί άμεσα, μέχρι το τέλος του 2010 ο Chrome θα έχει φτάσει στην έκδοση 9. Σημειωτέον ότι αυτή τη στιγμή ο browser της Google βρίσκεται στην έκδοση 5.

Ο Laforge εξηγεί ότι υπάρχουν τρεις λόγοι που οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση. Πρώτον, με το ταχύτερο χρονοδιάγραμμα η Google θέλει να προσφέρει στο κοινό τα νέα χαρακτηριστικά όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεύτερον, το αυστηρό πλάνο συνεπάγεται καλύτερη διαχείριση και η ηγετική ομάδα θα είναι σε θέση να κάνει σωστό προγραμματισμό. Τρίτον, με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα επίπεδα άγχους των developers.

Βέβαια, το τελευταίο σηκώνει πολλή συζήτηση. Η Google λέει ότι σε κάθε έκδοση θα ενσωματώνονται τα χαρακτηριστικά που είναι έτοιμα και αν κάποια δεν προλάβουν να μπουν, θα ενσωματώνονται στην επόμενη. Ο Laforge έφερε το παράδειγμα του τρένου. Όταν έρθει το τρένο, παραλαμβάνει όσους επιβάτες είναι στο σταθμό. Αν κάποιος χάσει το τρένο, η ζημιά είναι αμελητέα, γιατί σε ελάχιστα λεπτά έχει έρθει το επόμενο.

Αυτό που μάλλον δε θέλει να δει η Google είναι ότι ένα τόσο σφιχτό χρονοδιάγραμμα θα έχει συνέχεια τους developers σε κατάσταση πανικού. Και για να επανέλθουμε στην παρομοίωση που χρησιμοποίησε η εταιρεία, ναι μεν οι επιβάτες του τρένου ανεβαίνουν γρήγορα σε κάποιο συρμό, όμως οι μηχανοδηγοί και το προσωπικό του σταθμού δε χαλαρώνουν ούτε λεπτό γιατί το πρόγραμμα αφίξεων και αναχωρήσεων πρέπει να τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια.

Πηγή: PC Magazine

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οι δισκέτες φτάνουν οριστικά στο τέλος τους

Η διάσημη δισκέτα των 3.5 ιντσών που πλησιάζει τα 30 χρόνια ζωής φτάνει οριστικά στο τέλος της.

Η Sony, που παρουσίασε τις διάσημες δισκέτες το 1981 αντικαθιστώντας ουσιαστικά αυτές των 5.25 ιντσών, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες πως θα σταματήσει την παραγωγή στην Ιαπωνία, τον Μάρτιο του 2011.

Μπορεί αρκετοί να έχουν ξεχάσει την ύπαρξη της, όμως δεν ισχύει το ίδιο για την αγορά της Ιαπωνίας, όπου πέρσυ πουλήθηκαν 12 εκατομμύρια δισκέτες.

Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές των δισκετών έχουν αποσυρθεί από την αγορά εδώ και καιρό, ενώ η έλλειψη ζήτησης ανάγκασε την Sony να τους ακολουθήσει. Ενδεικτικά, το 2002 οι πωλήσεις είχαν φτάσει τα 47 εκατομμύρια.

Πηγή: i-live.gr

Tελειώνουν οι ιντερνετικές διευθύνσεις

Κάθε συσκευή που συνδέεται στο Ίντερνετ απαιτεί μια μοναδική αριθμητική διεύθυνση. Το IPv4, το σημερινό σύστημα απόδοσης αριθμών χρησιμοποιείται από το 1977 και είναι ικανό να δημιουργήσει 4 δισεκατομμύρια διαφορετικές διευθύνσεις. Όμως, οι ειδικοί λένε ότι η συντριπτική πλειονότητά τους έχει ήδη αποδοθεί, σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται πλέον πιθανό να δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά για τη διάθεση των λιγοστών ακόμα διαθέσιμων.

Από την άλλη, η επόμενη έκδοση του πρωτοκόλλου, το IPv6, μπορεί να παράξει απίστευτα μεγαλύτερο αριθμό διευθύνσεων (340 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων τρισεκατομμύρια ;-), τόσων που αν οι 4 δισ. διευθύνσεις του IPv4 χωρούσαν σε... ένα Blackberry, οι διευθύνσεις του IPv6 θα χρειάζονται ολόκληρη τη Γη.

Εντούτοις, το σημερινό σύστημα δεν είναι συμβατό με το νέο και ως εκ τούτου θα έπρεπε να μεσολαβήσει μια μεταβατική περίοδος συνύπαρξης του IPv4 και του IPv6.

Η ασυ
μβατότητα αυτή είναι που θα εμπόδιζε έναν υπολογιστή που έχει αριθμητική διεύθυνση IP σύμφωνα με το IPv6 να δει ένα σάιτ που εξυπηρετείται από έναν server που έχει αριθμητική διεύθυνση με το IPv4, αν προηγουμένως δεν μεσολαβούσε ένας «μεταφραστής» της διεύθυνσής του.


Επίση
ς, η μετάβαση έχει κόστος για τους παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών (τους ISP και όχι μόνο), καθώς θα πρέπει να επενδύσουν σε χρήμα και χρόνο καθώς και να διατηρήσουν σε λειτουργία και το παλιό σύστημα παράλληλα με το νέο.

Επίσης, σημαντικές επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν για την μετάβαση στο νέο σύστημα διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών.

Ωστόσο, το μόνο «κίνητρο» για να εγκριθούν αυτές οι επενδύσεις είναι η αναγκαιότητα της μετάβασης, γι'αυτό είναι παραδεκτό ότι η υιοθέτηση του IPv6 δεν προχωράει με τους απαιτούμενους ρυθμούς, χωρίς ωστόσο η ανεπάρκεια διευθύνσεων να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σύνδεσης ολοένα περισσότερων συσκευών στο Ίντερνετ.


Από την άλλη, κακώς το υπαρκτό αυτό πρόβλημα συγκρίνεται με τον λεγόμενο «ιό του 2000» -η ημέρα που θα στερέψουν οι ιντερνετικές διευθύνσεις δεν είναι σαφώς ορισμένη αν και πολύς λόγος γίνεται για το 2011, ενώ διάφορες μέθοδοι έχουν ήδη επινοηθεί για να το επιλύσουν προσωρινά -να επαναχρησιμοποιηθούν διευθύνσεις του IPv4 που έχουν δεσμευτεί αλλά δεν χρησιμοποιούνται είτε να μοιράζονται την ίδια IP διαφορετικές συσκευές.

Επιπλέον, η αλλαγή του συστήματος αριθμοδότησης δεν είναι η πρώτη την οποία υφίσταται το Ίντερνετ: από το dial-up περάσαμε στο DSL, από τα αρχεία σε host στο μητρώο διευθύνσεων. Αν και πιο περίπλοκο θέμα, η μετάβαση στο IPv6 θα γίνει.

Πηγή: in.gr

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Διδακτέα ύλη για την Τεχνολογία Επικοινωνιών

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή το βιβλίο μαθητή για το μάθημα "Τεχνολογία Επικοινωνιών" της Β' Λυκείου.

Κεφάλαια 1, 2, 3

Κεφάλαια 16, 17, 18

Τα αρχεία είναι σε μορφή PDF. Για να μπορέσετε να τα ανοίξετε πρέπει να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας το πρόγραμμα Adobe Reader.

Α' Γυμνασίου- Κεφ. 1: Γνωρίζω τον υπολογιστή


Για να το δείτε σε πλήρη οθόνη: Πηγαίνετε στο κουμπί "menu" (κάτω αριστερά) και στην συνέχεια επιλέξτε το "View Fullscreen"

Α' Γυμνασίου - Κεφ. 2: Το Υλικό του Υπολογιστή


Για να το δείτε σε πλήρη οθόνη: Πηγαίνετε στο κουμπί "menu" (κάτω αριστερά) και στην συνέχεια επιλέξτε το "View Fullscreen"

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Διαφορές Linux - Windows


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Microsoft Windows

Τα Microsoft Windows είναι μια σειρά από λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς υπολογιστές και διακομιστές.

H σειρά εμφανίστηκε πρώτα από την Microsoft το 1985 για να ανταγωνιστεί το καινούριο σύστημα της Apple, τον Apple Macintosh, το οποίο χρησιμοποιούσε γραφικό περιβάλλον.

Microsoft Windows τελικά επικράτησαν στην παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών με ένα μερίδιο αγοράς που υπολογίζεται περίπου στο 90%. Tα Microsoft Windows είναι λογισμικό κλειστού κώδικα.

Windows αναπτύχθηκαν για τους IBM συμβατούς μικροϋπολογιστές οι οποίοι ήταν βασισμένοι στην αρχιτεκτονική x86 της Intel, και σήμερα σχεδόν όλες οι εκδόσεις των Windows είναι κατασκευασμένες για αυτή την πλατφόρμα.

Πηγή: wikipedia

Windows XP

Τα Windows XP (κωδικός Whistler, επίσης γνωστά ως Windows NT 5.1) είναι ένα λειτουργικό σύστημα της οικογένειας Windows της Microsoft για προσωπικούς υπολογιστές.

Κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου 2001 σε δύο εκδόσεις: την Windows XP Home Edition που προορίζεται για οικιακούς χρήστες και την Windows XP Professional που περιλαμβάνει επιπλέον δυνατότητες όπως υποστήριξη για διπλό επεξεργαστή και την δυνατότητα σύνδεσης σε ένα domain.

Τα γράμματα XP προέρχονται από την λέξη "Experience" (εμπειρία).

Τα Windows XP φέρουν ένα ανανεωμένο γραφικό σύστημα αλληλεπίδρασης (GUI) που η Microsoft προωθεί ως περισσότερο φιλικό προς τον χρήστη από ότι στις παλιότερες εκδόσεις Windows. Επιπλέον, τα Windows XP μπορουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αρχείων NTFS (New Technology File System), το οποίο προηγουμένως ηταν συμβατό μονο με τα (κυρίως επαγγελματικά) λειτουργικά συστήματα Windows ΝΤ και 2000.

Τα Windows XP είναι επίσης η πρώτη καταναλωτική έκδοση Windows που χρησιμοποιεί την ενεργοποίηση προϊόντος (Windows product activation, WPA) για να καταπολεμηθεί η πειρατεία λογισμικού και αυτός ο περιορισμός έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών υποστηρικτών της ιδιωτικότητας και καταναλωτών.

Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί τρία διορθωτικά πακέτα (service packs) για την ανανέωση λειτουργιών και την διόρθωση προβλημάτων των Windows XP (κυρίως για πολλά σοβαρά προβλήματα ασφάλειας).

Πηγή: Wikipedia

Εξεταστέα ύλη ECDL Core

Για να αποκτήσετε το ECDL Core πρέπει να ολοκληρώσετε με επιτυχία και τα επτά (7) tests που απαρτίζουν την πιστοποίηση και τα οποία αντιστοιχούν στις παρακάτω 7 ενότητες:

1. Βασικές Έννοιες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
2. Χρήση Υπολογιστή και Διαχείριση Αρχείων
3. Επεξεργασία Κειμένου
4. Υπολογιστικά Φύλλα
5. Χρήση Βάσεων Δεδομένων
6. Παρουσιάσεις
7. Πλοήγηση στον Ιστό και Επικοινωνία

Για να δείτε την Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) του ECDL Core, καθώς και τα γνωστικά πεδία κάθε επιμέρους ενότητας, κάντε κλικ εδώ.

Ενισχυμένη ασφάλεια στον Firefox 3.6.9

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει εδώ και καιρό στην προετοιμασία του Firefox 4, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι μηχανικοί του δημοφιλούς browser έχουν παραμελήσει την έκδοση 3.6.x που κυκλοφορεί εδώ και καιρό.

Η ομάδα ανάπτυξης διέθεσε ένα νέο update, το οποίο αναβαθμίζει τον Firefox στην έκδοση 3.6.9 και κλείνει αρκετά κενά ασφαλείας που έχουν αναφερθεί.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Firefox 3.6.9 κλείνει 14 "τρύπες", εκ των οποίων οι 10 έχουν τον χαρακτηρισμό critical.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα ιδιαίτερα σημαντικό update και οι χρήστες του Firefox καλούνται να ανανεώσουν στην τελευταία έκδοση το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: PC Magazine

Υπολογιστές Macintosh

Οι Macintosh, κοινώς γνωστοί και ως Mac είναι το εμπορικό όνομα σειράς προσωπικών υπολογιστών που σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και προωθούνται από την εταιρεία Apple Inc. Φέρουν το όνομα μιας ποικιλίας μήλων που αποκαλείται McIntosh.

Οι πρώτοι υπολογιστές Macintosh κυκλοφόρησαν στην αγορά στις 24 Ιανουαρίο
υ του 1984 μέσα σε κλίμα εορτασμού. Χρησιμοποιούσαν ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας (GUI) με ποντίκι, σε αντίθεση με το τότε τυπικό περιβάλλον γραμμής εντολών (command line interface).

Η σημερινή γραμμή προϊόντων Mac κυμαίνεται από το βασικό επιτραπέζιο (desktop)
Mac mini ως τους διακομιστές (server) Xserve.

Τα συστήματα Mac στοχεύουν κυρίως στις αγορές οικιακής χρήσης, εκπαίδευσης και των επαγγελματιών του δημιουργικού τομέα. Η παραγωγή των Mac βασίζεται στο κάθετο οικονομικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η κατασκευάστρια Apple αναλαμβάνει όλο το υλικό (hardware) και δημιουργεί το δικό της λειτουργικό σύστημα (operating system) που είναι προεγκατεστημένο σε κάθε νέο Mac. Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με τους IBM συμβατούς υπολογιστές ή απλά PC, όπου άλλοι κατασκευαστές παρέχουν τα λειτουργικά συστήματα και άλλοι κατασκευάζουν το υλικό.

Οι σύγχρονοι Mac, όπως και τα υπόλοιπα PC, μπορούν να τρέχουν διάφορα λειτουργικά συστήματα όπως Linux, FreeBSD, Windows κτλ.

Πηγή: wikipedia

Mac OS

Το Mac OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα με γραφικό περιβάλλον που αναπτύχθηκε από την Apple Inc. (πρώην Apple Computer, Inc) για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές Macintosh που η εταιρία εισήγαγε στην αγορά.

Το Mac OS, πριν ακόμη η Apple το ονομάσει έτσι, εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 1984 στον πρωτότυπο υπολογιστή Macintosh ως μη διακριτό τμήμα του συστήματος και συνήθως αναφερόταν απλά ως το "λογισμικό συστήματος".

Η Apple εσκεμμένα υποβάθμιζε την ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος κατά τα πρώτα χρόνια του Macintosh για να δώσει έμφαση στην εύκολη χρήση του υπολογιστή της αλλά και για να διαφοροποιήσει το προϊόν της από άλλα λειτουργικά συστήματα όπως το MS-DOS, το οποίο είχε την φήμη του δύσχρηστου και τεχνικά απαιτητικού συστήματος, και το Unix.

Η ευκολία επικεντρωνόταν στο ότι το Mac OS ήταν από τα πρώτα λειτουργικά που χρησιμοποίησαν γραφικό περιβάλλον χρήστη αντί για γραμμή εντολών για την επικοινωνία ανθρώπου και υπολογιστή. Μεγάλο μέρος του αρχικού λογισμικού συστήματος ήταν αποθηκευμένο στην ROM καθώς οι πρώτοι Macintosh δεν διέθεταν σκληρό δίσκο, με ενημερώσεις να παρέχονται συνήθως δωρεάν στους εμπόρους από την Apple, μέσω δισκετών.

To 2000 η Apple κυκλοφόρησε τη δέκατη έκδοση του Mac OS, το Mac OS X.

Πηγή: wikipedia

ECDL: Demo Εξετάσεων 5.0

Το ECDL Demo βοηθάει τον υποψήφιο να έρθει σε επαφή με το εξεταστικό περιβάλλον και τη λογική λειτουργίας της εξεταστικής εφαρμογής των ECDL tests. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσετε την εμπειρία για το πώς είναι οι εξετάσεις ECDL και θα εξοικειωθείτε με τη διαδικασία εξέτασης της ECDL Ελλάς.

Για να κατεβάσετε την τρέχουσα έκδοση του Demo από την σελίδα της ECDL Ελλάς , κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:


ECDL Demo Test 5.0


Λογισμικό για τους μαθητικούς υπολογιστές


Στους παρακάτω συνδέσμους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου θα βρείτε το εκπαιδευτικό λογισμικό που μπορείτε να εγκαταστήσετε στον μαθητικό υπολογιστή (netbook) και αφορά τα μαθήματα των τριών τάξεων του Γυμνασίου.

1. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Α. Αρχαία Ελλάδα - Τόπος και άνθρωποι Β. Ηροδότου Ιστορίες Α', Β' Γυμν.
2. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Χημεία Β' - Γ' Γυμνασίου
3. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Φιλοσοφικά Κείμενα Γ' Γυμνασίου
4. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Γεωλογία - Γεωγραφία Α', Β' Γυμνασίου
5. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Αγγλικά για Αρχαρίους α΄, β΄, γ΄ Γυμνασίου
6. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Αγγλικά για Προχωρημένους α΄, β΄, γ΄ Γυμνασίου
7. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Φυσική β΄, γ΄ Γυμνασίου
8. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Ιστορία α΄, β΄, γ΄ Γυμνασίου
9. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Βιολογία α΄ - γ΄ Γυμνασίου
10. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Τοπική Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου
11. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Θρησκευτικά Α', Β', Γ΄ Γυμνασίου
12. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Γερμανικά α' - β' - γ' Γυμνασίου
13. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Φυσική Αγωγή Γυμνασίου
14. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Ομηρικά Έπη Α' - Β' Γυμνασίου
15. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Γαλλικά α' - β' - γ' γυμνασίου
16. Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Πληροφορική Α' - Β' - Γ' Γυμνασίου

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Τί είναι το Linux;

Το Linux είναι ένα ελεύθερο τύπου-Unix λειτουργικό σύστημα που αρχικά δημιουργήθηκε από τον Linus Torvalds και στη συνέχεια αναπτύχθηκε με τη βοήθεια προγραμματιστών από όλον τον κόσμο.

Είναι κατασκευασμένο υπό την GPL άδεια, δηλαδή ο πηγαίος κώδικάς του είναι διαθέσιμος στον καθένα (opensource).

Ο Linus, ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φιλανδία, αρχικά δημιούργησε το Linux ως hobby. Είχε επικεντρωμένο το ενδιαφέρον του στο Minix, ένα μικρό UNIX σύστημα, και έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα είχε περισσότερες δυνατότητες από το Minix.

Ξεκίνησε την δημιουργία του Linux το 1991, ανακοινώνοντας την έκδοση 0.02 και δουλεύοντας σταθερά έφτασε το 1994 στην έκδοση 1.0 του Linux Kernel. Το Linux μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς σκοπούς, όπως το networking, η ανάπτυξη προγραμμάτων, ακόμα και για πλατφόρμα για απλούς χρήστες.

Λόγω της φύσης και της ευελιξίας του, το Linux έχει γίνει πολύ διάσημο παγκοσμίως και ένας μεγάλος αριθμός προγραμματιστών έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του πάνω σε αυτό.

Η μασκότ του Linux είναι ένας συμπαθέστατος χαμογελαστός πινγκουίνος, ο οποίος επιλέχτηκε από τον ίδιον τον δημιουργό του.

Το Linux είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στους παροχείς υπηρεσιών Internet και στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Στη χώρα μας, το Linux χρησιμοποιείται στα εργαστήρια πληροφορικής των δευτεροβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (π.χ. Γυμνάσια και Λύκεια)

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Δισκέτα

Η δισκέτα είναι ένα φορητό αποθηκευτικό μέσο.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν κυκλικό δίσκο από μαγνητικό υλικό που βρίσκεται μέσα σε μια τετράγωνη πλαστική θήκη, η οποία λειτουργεί ως προστατευτικό κάλυμμα.


Παρόλο που δεν μπορεί να αποθηκεύσει πολλές πληροφορίες, η δισκέτα είναι πολύ χρήσιμη κυρίως για αντιγραφές πληροφοριών. Επιπλέον, είναι πολύ φτηνή και όλοι οι υπολογιστές μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν κάτι σε αυτή. Επίσης, σε μια δισκέτα μπορούμε να γράψουμε και να σβήσουμε δεδομένα πολλές φορές.


Yπάρχουν δυο είδη δισκετών (και κατά συνέπεια και οδηγών δισκετών), που διαφέρουν ως προς την διάμετρό τους: οι δισκέτες διαμέτρου 3,5 ιντσών και οι δισκέτες διαμέτρου 5 1/4 ιντσών. Σε κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες δισκετών υπάρχουν από δυο υποκατηγορίες, οι οποίες διαφέρουν ως προς την χωρητικότητά τους.


Έτσι έχουμε δισκέτες διαμέτρου 3,5" με χωρητικότητες 720 Kilobytes και 1,44 Megabytes και δισκέτες διαμέτρου 5 1/4 ιντσών με χωρητικότητες 360 Kilobytes και 1,2 Megabytes.

Οι δισκέτες υψηλής χωρητικότητας ονομάζονται δισκέτες High Density (υψηλής πυκνότητας) και φέρουν συνήθως την ένδειξη HD στην συσκευασία τους. Ένας μηχανισμός δισκέτας μπορεί να διαβάζει και να γράφει δεδομένα και στις δυο υποκατηγορίες δισκετών που αντιστοιχούν στην διάμετρό του.

Το γράμμα του λατινικού αλφάβητου που χρησιμοποιούμε για να συμβολίσουμε τη δισκέτα είναι το 'Α'.

Πηγή: Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα Μ.Μ.Ε.

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Σκληρός Δίσκος

Ο σκληρός δίσκος είναι ένας δίσκος καλυμμένος με μαγνητικό υλικό, πάνω στον οποίο φυλάσσονται ("αποθηκεύονται") προγράμματα και δεδομένα, ενώ υπάρχουν κατάλληλες μαγνητικές κεφαλές που εκτελούν την ανάγνωση και την εγγραφή των δεδομένων (στην πραγματικότητα ένας σκληρός δίσκος αποτελείται από πολλούς ομοαξονικούς τέτοιους δίσκους, με πολλές κεφαλές ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων, κλεισμένους αεροστεγούς σε μεταλλικό περίβλημα).

Το βασικό μέγεθος που χαρακτηρίζει έναν σκληρό δίσκο είναι η χωρητικότητά του, δηλαδή η ποσότητα δεδομένων που μπορεί να αποθηκεύσει.

Μονάδα μέ
τρησης της χωρητικότητας είναι το 1 byte, που αντιστοιχεί περίπου στον χώρο που απαιτείται για να αποθηκευθεί ένας χαρακτήρας (π.χ. ένα κείμενο 100 χαρακτήρων χρειάζεται ελεύθερο χώρο 100 bytes για να αποθηκευθεί στον σκληρό δίσκο).

Στην πράξη χρησιμοποιούνται μεγαλύτερες μονάδες μέτρησης της χωρητικότας, όπως το 1 Kilobyte (1 KB), το οποίο ισούται με 1024 bytes, το 1 Megabyte, το οποίο ισούται περίπου με 1.000.000 bytes (106 bytes) και το 1 Gigabyte (1 GB), το οποίο ισούται περίπου με 1.000.000.000 bytes (109 bytes).

Τυπικές τιμές χωρητικότητας για τους σκληρούς δίσκους που κατασκευάζονται σήμερα είναι από 500 GΒ έως 1500 GB (1,5 ΤΒ).

Πηγή:
Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα Μ.Μ.Ε.

Μνήμη RAM

Η μνήμη RAM (Random Access Memory) έχει συνήθως μέγεθος από 128 MB και πάνω και χρησιμοποιείται για την προσωρινή αποθήκευση σε αυτήν προγραμμάτων και δεδομένων, τα οποία μετακινούνται μεταξύ του μικροεπεξεργαστή και του σκληρού δίσκου.

Ένα πρόγραμμα που πρόκειται να εκτελεσθεί πρέπει πρώτα να μεταφερθεί από τον σκληρό δίσκο στην μνήμη RAM, ώστε να μπορέσει να το «δει» ο μικροεπεξεργαστής. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δεδομένα που πιθανώς χειρίζεται το πρόγραμμα.

Ο λόγος που επιβάλλει την ύπαρξη της μνήμης RAM σαν ενδιάμεσου μεταξύ του μικροεπεξεργαστή και του σκληρού δίσκου (ή άλλων μέσων αποθήκευσης, είναι ότι τα μέσα μαγνητικής αποθήκευσης εργάζονται με πολύ χαμηλές ταχύτητες σε σχέση με την ταχύτητα με την οποία εργάζεται ο μικροεπεξεργαστής, ενώ η μνήμη RAM έχει τη δυνατότητα να εργάζεται με την ταχύτητα του μικροεπεξεργαστή.

Να σημειωθεί ότι η μνήμη RAM δεν έχει την δυνατότητα να αποθηκεύει μόνιμα δεδομένα, ενώ τα δεδομένα που περιέχει «χάνονται» μόλις διακοπεί η τροφοδοσία του Η/Υ με ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows XP, απαιτούν τουλάχιστον 128MB μνήμης RAM για να λειτουργήσουν ικανοποιητικά. Μπορεί να πούμε μάλιστα ότι η συνολική απόδοση ενός Η/Υ εξαρτάται περισσότερο από την ύπαρξη περισσότερης μνήμης RAM παρά από την ύπαρξη καλύτερου μικροεπεξεργαστή.

Πηγή: Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα Μ.Μ.Ε.

Μνήμη ROM

Η μνήμη είναι ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα οποία «αποθηκεύουν» προγράμματα και δεδομένα για να χρησιμοποιηθούν από τον μικροεπεξεργαστή.

Χαρακτηριστικό μέγεθος της μνήμης είναι και πάλι η χωρητικότητα, η οποία μετρείται με τις ίδιες μονάδες μέτρησης, όπως και η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου.


Η μνήμη ROM (Read Only Memory) έχει συνήθως μέγεθος γύρω στα 256 Kbytes και χρησιμοποιείται από τον μικροεπεξεργαστή κυρίως κατά την εκκίνηση του Η/Υ, για να του δώσει τις πρώτες εντολές που θα εκτελεστούν.

Τα δεδομένα που περιέχονται στην μνήμη ROM είναι αμετάβλητα, δεν μπορούν να αλλαχθούν από εμάς, και καταγράφονται σε αυτήν από τον κατασκευαστή του Η/Υ.

Πηγή:
Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα Μ.Μ.Ε.
Σχετικές Αναρτήσεις